Szavazatokért kuncsorgó profi, lelkes amatőr, tehetséges fotó-bloggerek, avagy van-e respektje a goldenblognak?” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Általában nem tartom sokra a közönségszavazáson alapuló pályázatokat, “versenyeket”.

  1. Szerintem nem feltétlenül a közönségszavazással volna gond, a közönségnek is lehet véleménye és még igazuk is lehet.
   A gond az, hogy még csak nem is a közönség ízlése dönt, hanem hogy kinek van több ismerőse és ki tud többeket odacsábítani és szavazásra bírni….akik valaki miatt mennek csak oda szavazni, azok nyilván nem nézik meg a többi blogot, csak arra az egyre szavaznak és jó eséllyel még csak nem is azért, mert az tetszik nekik, hanem mert azt mondták és valamiért (ismeretség, rokonság, miért ne?, akármi) hajlandók rá.

   Egyébként a Goldenblog mezőnyét szerintem lehetetlen végignézni. Évek óta akarok csinálni egy válogatást az összes fotóblogról. Még felületes szemlélődés alapján se sikerült soha a végére érnem, hogy kigyűjtsem, hogy miket volna érdemes jobban megnézni, nemhogy az összeset alaposan végignézzem – és ezzel a zsűri is biztos így van, nemhogy az egyszerű látogató/érdeklődő.

   1. Én mindig őszinte voltam veled Attila és most is bevallom töredelmesen, hogy nagyot csalódtam benned akkor, amikor már kiérezhető volt, hogy hiúsági kérdést csinálsz ebből a versenyből. Szerintem nincs neked erre szükséged, úgy értem, a szavazatkéregetésre. És már azt is megértettem, hogy miért nem tudsz hiteles lenni. Ha az lennél, sokaknak csípné a szemét és ez meglehetősen rossz hatással lenne a karrieredre. Szerintem.

 2. A Goldenblog egy érdekes képződmény elvben arról (is) szól(hat)na, hogy felmérje a blogok TERMÉSZETES mozgósító erejét, hogy mennyit is ér egy blogon megjelenő hirdetés, vagy éppen egyéb tartalom.
  Elvben ez alapján rangsorolhatná a blogok erejét, népszerűségét, reklám értékét és akár eligazodást jelenthetne benne, hogy melyik blogon érdemesebb, melyiken kevésbé és melyiken egyáltalán nem érdemes hirdetni, de a reklámpiactól függetlenül a tartalom közönség elérését hatását is modellezhetné – valamennyire.
  Pont mint ahogy a közönségszavazatos fotópályázatok is szólhatnának arról is, hogy kinek melyik kép tetszik legjobban. De ott is egyre inkább az diktálja a szavazatokat, hogy milyen kapcsolatban vagy a pályázóval, aki szavazásra kér. A legtöbben nem is azzal buzdítanak szavazásra, hogy azért szavazz rám, mert tetszik, amit csinálok, hanem azért, mert ismersz, mert jóban vagyunk, mert nagyon szeretnék nyerni.

  A Goldenblog idei legszánalmasabb mélypontját a politikai blogok acsarkodása produkálta, mikor egymásra licitálva próbálták bizonygatni, hogy ők jobbak a másiknál….vagy inkább, hogy a másik rosszabb náluk. És ha az emberek morálisan értékelnék az ilyen helyzeteket, meg működne az emlékezetük, akkor ezzel többet veszítettek volna, mint amit nyerhettek….de az emberek hamar felejtenek és kb akármit el lehet velük hitetni, hogy úgy szavazzanak, ahogy valaki szeretné – ezt a politikusok is imádják használni.

 3. Egyébként az amatőr/profi kérdést (itt is) nehezen kezelhetőnek tartom. Legalábbis az igazságos különbségtétel nehéz. Bizonyos értelemben próbálkoztak vele, elvben a bérmunkában, cégek által működtetett, üzleti indíttatású blogok nem versenyezhetnek. Valahogy úgy próbálták megfogalmazni, hogy ha a Google-nak van egy Android blogja, amit a cég hivatalból tart fenn, az nem vehet részt, de ha valaki vagy rajongók többen csinálnak egy Android blogot, ami ugyanúgy azzal a márkával foglalkozik, de nem a cég működteti, akkor az versenyezhet.
  Hogyan definiálod egyáltalán hogy profi és pontosan mit befolyásol és miért ne lehetne attól összemérni őket? Még ha nem is a blogolásra érted a profi jelzőt, hanem mondjuk csak a fotózásra, miért ne lehetne amatőr fotósoknak jobb (direkt nem szeretem a profi jelzőt használni szinonímaként, de a köznyelben gyakran használják így) fotóblogja, vagy akár jobb fotója, mint egy csomó profi fotósnak? Én a sajtófotó pályázattal kapcsolatban is ellene vagyok a “csak profiknak” kirekesztésnek – de ez a Goldenblog kapcsán off topic, úgyhogy nem folytatom.

  A gond szerintem a Goldenbloggal (meg a tévés tehetségkutatókkal is) első sorban a közönségszavazás és annak stílusa, módja (bár nem tudom hogy milyen eszközzel lehetne az ismeretség/szimpátián alapuló szavazást kizárni egy közönségszavazásból. Másodsorban a kategóriák kialakítása, ami egyébként is nehéz feladat. A Goldenblog alapvetően gránátalmát hasonlít griffmadárral, mert még egy kategórián belül is egy csomó féle dolog tud keveredni. Elég csak arra gondolni, hogy vannak fotóblogok, amit egyvalaki csinál és saját képeiből válogat, míg vannak akik mások képeiből gyűjtögetnek, meg vannak akik eleve nem is csak képeket mutogatnak, hanem inkább pofáznak róla, mint én szoktam és még keverik is, hogy mikor saját képekkel és mikor mások képeivel hozakodnak elő, hogy lehet erre azt mondani, hogy egyik jobb/rosszabb a másiknál? . És akkor még nem tartunk ott, hogy az üzleti blogok közt étterem versenyez a mélyépítő céggel meg a nyelviskolával, meg még ezer féle mással. Idén meg mégjobban megkavartak mindent azzal, hogy a pop-art egyveleg kategóriába mégtöbb féle dolgot bekevertek, pedig a fotóblog még viszonylag egyértelmű

  1. Én pld. nagyon szeretem, amikor a kulisszatitkokról írsz, viszont azt meg szánalmas ollózásnak tartom, amikor 10 “szakmai” blogon ugyanazt a hírt hozzátok le egy héten belül. Értem én, hogy nem megy a spanyol, meg a lengyel, meg az olasz, de legyetek már néha egy kicsit válogatósak.

   1. Biztos meglep, talán nem is hiszed el, de teljesen egyetértek, én is halálosan unom, hogy minden magyar fotós oldalon ugyanazok a hírek jelennek meg 1-3 nap késéssel, mint a külföldi fotós oldalakon. Többek közt ezért sem foglalkozom jó ideje szinte egyáltalán semmilyen technikai hírrel, szoftverekkel, könyvekkel, kiállításokkal, és még egy csomó más dologgal. Hidd el, hogy sokat agyalok rajta, hogy mi is az, amit tényleg értelme van kitenni és hogy ezt a problémát hogyan lehetne orvosolni.
    Vannak viszont témák, amiket fontosnak tartok és ezeket úgy érzem, hogy akkor is ki kell tennem, ha máshol is megjelenik majd, vagy már meg is jelent. Például mert nem biztos, hogy mindenki olvasta már máshol és vannak esetek, amikor fontosabbnak tartom, hogy minél több emberhez eljusson, mint az hogy egyedi legyek. (Másokkal elletnétben én ilyenkor fel is tüntetem, hogy már máshol is megjelent magyarul és igyekszem általában kiegészíteni is valami saját infóval vagy egyéb érdekességgel – persze nem mindig sikerül, sajnos én sem vagyok tökéletes.) Meg akkor is szükségét érzem, hogy ezeket kitegyem, ha senki nem olvassa el, mert a blogom fontos témái közé tartozik és a blog teljes egészéből nem maradhat ki. Van amikor meg azért kell kitennem, mert máshol hiányosan, vagy nem olyan megközelítésből tették ki, mint én jónak látom és hol máshol orvosolhatnám ezt, mint a saját blogomon?
    Egyre többször fordul elő, hogy azért nem teszek ki valamit, mert tudom, hogy 2 napon belül 5 másik magyar oldalon kint lesz. Pedig én is szívesen kitenném a blogra, mert ki kéne, meg oda is illik a témája miatt, csak már unom hogy ez megy. Persze lehet, hogy mások is agyalnak ezen, nem tudom.
    Egyébként azon is sokat gondolkoztam már, hogy van-e értelme folytatnom a blogolást, mert nélkülem is marad éppen elég fotós blog ebben az országban és nekem attól nem lesz rosszabb, hogy nem írom le, amit megtudok, mert ugyanúgy meg fogok tudni a jövőben is egy csomó dolgot. De a blogot jobbára azért csinálom, hogy amit én megtudok, az másokhoz is eljusson. Például azért fordítok le egy csomó mindent, mert tudom, hogy sajnos egy csomóan nem értenék az eredetit, őket meg cserben hagynám vele, ha nem tenném ki. Persze lehet, hogy ez hülyeség, meg talán nem is kéne vele foglalkoznom.
    Minden esetre próbálok ezen az arányon javítani és köszönöm a visszajelzésed, megnyugtat, hogy ez a kérdés sem csak engem foglalkoztat.

   2. A hiúsági kérdésben részben igazad is van, de nem teljesen. Viszont ebbe nem mennék most bele (sajnos nem találtam meg a Goldenblog zsűri értékelésemről szóló írásodat, pedig egy fél éjszaka kerestem, hogy válaszoljak rá).

    Egyszer igazán megírhatnád nekem levélben, hogy mit értesz pontosan a hitelességem alatt és miért nem tartasz hitelesnek. Amíg nem tudom, hogy ez alatt mit is értesz, addig se vitába szállni, se igazat adni, se megsértődni, se változtatni nem tudok ezen. Szóval lényegében feleslegesen emlegeted, mert nem tudok vele mit kezdeni….ebből adódóan a kommented második felével sem.
    Viszont ezt lehet, hogy jobb, ha nem itt beszéljük meg.

    1. Valahol a felszín alatt pontosan tudod jól, hogy mire gondolok. Itt van a sajtó-fotó pld. Az emberek szemét kiveri, hogy olyan képek nyernek, amiket igen komolyan manipuláltak, szoftveresen persze. Gagyi hdr képek jutnak tovább a második fordulóba, meg ilyenek. Én csak azt mondom, hogy ezek felett simán átnéztek, de amikor egy külföldi pályázaton történik ilyen, simán ítélkeztek. Ismétlem! Azt is megértem, hogy ezt a kicsi országot nem bírálhatod, mert egy pillanat alatt kicsinálnak szakmailag, ha akarnak. Sajnos ez egy “patt” helyzet.

Örülnék, ha leírnád a véleményed.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s