Fuji X 100

Tapasztalataim, röviden, tömören…

Sokat, nagyon sokat olvastam erről a termékről és hosszas gondolkozás után, arra jutottam, hogy vásárolok egyet.
Hiba volt!!! Az első nap, csak ez a két szó járt a fejemben. Lefekvés után is csak mondogattam magamban: Hát basszus, ez óriási, egy fogatlan bombanő a csajom.
Nincsenek komoly igényeim, ezért általában két dolog érdekel.
1. Kiváló képminőség
2. Egyszerű kezelhetőség

Egy 10-es skálán a képminőséget max hetesre hoznám ki, beleszámolva azt is, hogy a teszt során nem voltak jó fényeim. Tulajdonképpen iso 800-on fotóztam végig az egész napot. A kezelhetőséget meg kettesre.
Pld. ha szeretnéd rögzíteni az expoértéket, akkor az erre kijelölt gombot folyamatosan, ismétlem, folyamatosan nyomnod kell. A manuális élességállítás totál felejtős, gyakorlatilag használhatatlan. Az autofókusz lassú ugyan, de legalább pontos. Az elektronikus kereső felesleges, ahogyan a különböző “dallamban” brünnyögő zárhang is. Az akksi. 3 és 1/2 óra, amíg feltöltöd, ez még nem probléma, de az már igen, hogy az egyik pillanatban tele van, a következőben meg félig -ekkor még nyugodt vagy- aztán két lövés és garantálható a teljes sötétség. Makró mód. Minek?
A szoftverhibába már az első órában belesétáltam. Testre szabtam a gépet -ennek később lesz jelentősége-, és nekiindultam a városnak. Kb. a 10. fotó elkészítése után jött a probléma. Szerettem volna visszanézni az egyik felvételt, de az lcd kijelző nem reagálta le a kívánságom. Csak és kizárólag a keresőben nézhettem vissza a képeket.
Amikor ezt a tevékenységet végeztem, a lencsevédő rajta volt az obin. Ezt egy figyelmes, számomra ismeretlen fotóstárs kiszúrta és mosolyogva figyelmeztetett, hogy ne várjak túl sokat, nem lesz értékelhető a kép.
Gondoltam egyet és visszaállítottam a gyári beállításokat. Az anomália ugyan köddé vált, de vele együtt a gondosan testre szabott beállításoknak is nyoma veszett. A forgatótárcsa ill. a középső menü/ok gomb kezelése idegesítően hátráltat, lelassít.
Az a baj, hogy a célközönség átfogása túl nagy. Véleményem szerint ezzel a küllemmel a street-fotósokat kellett volna megcélozni és az ő igényükre szabni a kamerát. Sajnos nem ez történt. Egy óriási előnye viszont van. Az emberek nem vesznek komolyan, így aztán mindenki, akinek kell, átsétál a képmezőn és ha a “csendes” módot használod, nem figyel fel a pillanat rögzítésére.
Ha ezek után úgy döntesz, hogy vásárolsz egy Fuji x100-as képződményt, de még mielőtt leperkálnád érte a 280 rugót, keress fel bátran és valamelyik hétvégén elmehetünk reggel 7-től délután 3-ig fotózni a városba. Mindezt azért, hogy ne érjen meglepetés.
Köszi, hogy elolvastad!
zoltensmith@gmail.com

u.i.: Azt azért nem árt bevallanom, hogy néha szerethető ez a jószág.

Néhány kép itt

Fuji X 100” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Leszek akkor hát én az első hozzászóló!
    Nem tudom ezek után gratuláljak a új szerzeményhez… De azért kíváncsi vagyok: mit áldoztál fel/be érte? 🙂

Örülnék, ha leírnád a véleményed.

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s